chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Obrovská moc slova

24. 2. 2010 7:56
Rubrika: zamyšlení

 

Obrovská moc slova aneb Na počátku bylo SLOVO

 

Jak velmi je slovo, jazyk, řeč důležité jsem si uvědomila vloni ve Francii, když jsem uměla sotva pozdravit. Ale uvědomuji si to i doma v Čechách.

1. Slovo může zabíjet. Pokud někdo z nás pořád jenom slyší, jak je hrozný, nešikovný, blbec apod., tak těmto slovům nakonec uvěří. Někdy je psychické týrání, týrání slovem možná ještě horší než fyzické týrání. Nemáte žádné modřiny, žádné viditelné šrámy. Rány jsou uvnitř, bolí a pálí.

 

2. Slovo může uzdravovat a probouzet k životu.

Proč je tak důležité, aby sportovcům fanoušci fandili? Protože je to povzbudí, vybičuje. "Do toho." Často se u sportovců mluví o psychice. Kromě talentu a tréninku, musí být člověk přesvědčený, že je dobrý, že na to má. Všichni bez výjimky potřebujeme o sobě slyšet dobrá slova. "Jsi krásná, jsi šikovná, mám tě rád, zvládneš to."

 

3. Kdy se slovo stává tělem? Stalo se tak, když přišel Ježíš na svět, ale mělo by se to stávat i v našich životech. Čteme bibli, úryvek, který jsme už četli tolikrát a najednou v nás ožije, stane se pro nás slovem, kterému rozumíme, které se nás právě v té chvíli dotýká, které přijmeme za své. Třeba - "Neodpírej dobrodiní svému bližnímu, je-li v tvé moci ho prokázat."

 

4. Řeč může být i pramenem nedorozumění. Znám jednoho člověka, se kterým si  i přes oboustrannou snahu velmi špatně rozumím, i když oba mluvíme česky. Jako bychom díky vzdělání, odlišné životné zkušenosti a kvůli čemu všemu ještě, pod slovy každý vnímaly jiné významy. Náš rozhovor je velmi kostrbavý a porozumění nevalné. Zůstává to pro mě tajemstvím.

 

5. Slovo může úplně změnit život. Takový manželský slib změní život člověka od základu! Díky konsekračním slovům, se Ježíš stává chlebem. Máme se sytit nejen chlebem, ale i Božím slovem. Jsou slova Písma, díky kterým jsme šťastni, slova, která nás varují, usvědčují ze hříchu.

 

6. Zdálo by se, že protikladem slova je mlčení. Mlčení ale někdy mluví víc než slova. Mlčení může být pokojné a klidné. Ale může být také zlověstné jako ticho před bouří. Pokud mlčíme v hádce, mučíme druhého někdy mnohem víc, než kdybychom se rozčílili. Takové mlčení může dohnat člověka k šílenství.

 

7. Jeden z největších darů, jaký můžeme jeden druhému dát, je NASLOUCHÁNÍ. Zachytili jste někdy rozhovor dvou lidé v autobuse nebo u lékaře? Někdy jsou to dva monology. V odpovědích vůbec nezachytíte zájem jednoho o to, co mu druhý sděluje. Připomíná mi to pohádku:

"Osobo, neviděla jste tudy jít děti?"

"Pleju len."

"Osobo, ptám se vás, nevidělala-li jste tudy jít děti?"

"Až ho vypleju, tak ho vytrhám."...........

Někdy druhý ani nepotřebuje, abychom mu něco radili. Díky tomu, že nasloucháme, může si srovnat myšlenky, cítí, že ho bereme vážně a že má pro mě cenu.

 

A na závěr sv. Pavel - Ef 4, 29.

 

 

Zobrazeno 2599×

Komentáře

Krasnazena

Souhlasím, že mlčení je důležité. Trošku se ale bojím, že mlčení si druzí mohou vysvětlovat různě. My, extroverti, si hlavně musíme dát pozor, abychom dávali prostor. třeba napíšu příští úvahu o mlčení:-)

hadovec

Svíce: no pokud ti to říká tvá žena, tak to asi zamrzí:-P<br />
<br />
jinak krásně pověděno o slovech. Blahoslavený ale ten, kdo slyší i to, co někdo mlčí. Často právě lidé, kteří nemají potřebu mnoho mluvit nám mají co dobrého říct:-)

Pavel Husák (yetti)

Ten článek, to je panečku inspirace pro půst! :-)<br />
Dík, Lído ;-)

svíce

MartyR- To by si měli uvědomit hlavně ženy(nejen Krásna),ty někdy nejdřív mluví,pak přemýšlí.Nejbolestnější je asi od ženy slyšet:Bude lepší,když budeme jen kamarádi...

MartyR

Vyřčené slovo a vystřelený šíp už nejdou zastavit (indiánské přísloví) <br />
<br />
Moc pěkný příspěvek ;-)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková