chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

O dobročinnosti

18. 1. 2010 17:29
Rubrika: vztahy

O dobročinnosti

 

Ze všech stran se valí na člověka složenky, prosby o dary – v Katolickém týdeníku, na webu, Tříkrálová sbírka, Haiti, Adopce na dálku či na blízko. A jak se rozhodnout?

 

Byla jsem překvapená, když mi můj kmotr, kterému je už 82 let, řekl, že se snaží dávat měsíčně desátek ze svých příjmů. To je totiž docela dost peněz. Bere-li někdo 10 000, pak je to rovná tisícovka.

 

Myslím, že jsou tu „prověřené firmy“ – charity, Adra či Člověk v tísni nebo adventní koncerty České televize.

 

Kdo se bojí posílat peníze na účty, může určitě dávat jinak. Adopce na dálku je moc hezký projekt. Díky 5000, případně 7000 může dítě z rozvojové země chodit  celý rok do školy. Dvakrát za rok přijde „adoptivním rodičům“ dopis.

 

Zjistila jsem, že jsou ještě další velmi konkrétní formy pomoci – např. předplatit dětskému domovu celoroční předplatné nějakého časopisu.

 

Jednu věc bychom ale neměli ztratit ze zřetele – ty naše bližní, kteří jsou opravdu blízko. Možná známe z kostela rodinu s mnoha dětmi, která nemá na zaplacení kroužků nebo někdo náhle ztratil práci či někdo starý a nemocný potřebuje naši pomoc. Jak řekla Matka Tereza: „Nemusíme dělat velké věci, ale malé věci s velkou láskou“ Oslovuje mě ještě věta z knihy Přísloví: „Neodpírej dobrodiní svému bližnímu, je-li v Tvé moci je prokázat.“ A nezapomeňte projevovat taky lásku sami sobě. Mám ve svém okolí dost těch, kterým to moc nejde. Moje kolegyně si nikdy nezajde na masáž, nekoupí si nic nového na sebe, všechno pro děti. Máme druhé milovat jako sami sebe, ne víc.  Navíc „Veselého dárce miluje Pán.“

 

Zobrazeno 1414×

Komentáře

Daliluh

Dobročinnost prokazovaná penězi je taková...jednoduchá - Máme dobrý pocit, že jsme přispěli, a nestojí to žádnou duševní námahu. Kdežto když máme pomoci někomu blízkému (třeba někomu, kdo sedává vedle nás v kostele), to už je horší;-). S dobročinností bychom vždy měli začít okolo sebe. Tak díky za připomenutí.

Pavel Husák (yetti)

Kdysi jsem cosi psal<br />
<br />
<a href="http://www.dobrovolnik.cz/zpoved.shtml?x=2009167" target="_blank">http://www.dobrovolnik.cz/zpoved.shtml?x=2009167</a>

dadinka

Pěkné zamyšlení. Připomnělo mi to heslo "Mysli globálně, miluj lokálně"<br />
A souhlas s Daliluhem.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková