chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Anselm Grün - Deprese - spirituální podněty

16. 11. 2009 13:56

Anselm Grün je velký "psavec", a protože píše skoro o všem z oboru spirituality, může to vzbuzovat nedůvěru. Ale vězte, on na to má. Jeho knížka mě nikdy nezklamala a vždy mě něčím obohatila.

    V úvodu se autor zamýšlí nad příčinami, proč tolik lidí trpí v moderním světě depresemi. Jako jeden z důvodů uvádí přetíženost, dalším může být ztráta proporcí - neumíme se smiřovat se svou průměrností a chceme být nekrásnější, nejchytřejší a nejbohatší. Jiným důvodem pak může být neschopnost přijmout utrpení.

    Autor hned v úvodu sděluje, že mu nejde o pojednání o depresi z pohledu psychologie či psychiatrie ale spirituality. Všechny tyto oblasti jsou ovšem úzce propojeny. Na pomoc si bere úryvky z Bible a spisy pouštních otců. "Rád bych ve čtenářích posílil naději, že modlitby, meditace a množství spirituálních technik, jsou dobrou cestou, jak se s depresí sbližovat a jak s ní zacházet." Jednou z příčin trudnomyslnosti může být i to, že dnešní člověk nemá pohyb. Už antická medicína věděla, že zdravý způsob života spočívá v rovnováze mezi pohybem a klidem. Je třeba chodit, běhat, provozovat nějaký sport. Když sportuji, potím se, zhluboka dýchám, cítím sám sebe. Autor též upozorňuje na to, že je třeba, aby nemocní brali léky, podrobili se psychoterapii, ale navíc nabízí pohled duchovní. Depresi je možné vnímat jako šanci. Jsou lidé, kteří skrze svou depresi dozráli v lidi, kteří hluboko nahlédli do tajemství života a Boha. Deprese vede člověka k pokoře. Pokora je odvaha sestoupit až na dno své duše. Uvědomme si, že když je člověk v depresi, připadá si jako v temné díře, kterou neprosvětlí ani zbožné myšlenky. Nemůže se ani modlit. "Falešné sliby, že modlitba a meditace vyhojí i těžkou depresi, nemocnému nepomohou. Přijmu ji jako kříž, který mi Bůh uložil. Raději bych chtěl jiný kříž, ale důvěřuji, že mě právě tento dovede k Bohu." Mnoha depresivním pomáhá modlitba žalmů a rozjímání o Ježíšově utrpení. "Podstatné je nekráčet k Bohu mimo depresi, ale skrze ni. Nejde o to, co je právě teď účinnější - jestli duchovní cesta, farmaceutická léčba nebo psychoterapie. Všechny tři mohou člověku pomoci, pokud se vzájemně podporují a posilují."

 

Zobrazeno 1608×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková