chtěla bych se dělit o to, na co jsem přišla nebo o to, co je pro mě vzácné

Úchvatná

19. 10. 2009 12:54

John a Stasi Eldreadge - Úchvatná (Návrat domů 20006)

 

Jsou knihy do nichž nakoukneme, knihy, které odložíme, knihy, které nás ohromí a knihy, které nás promění. "Úchvatná" patří do té poslední skupiny. Poslední dobou vychází přemíra knih,které řeší vztahy mezi mužem a ženou, obsahují různé návody, cvičení, desatera k vylepšení. Základním pocitem mnoha žen je NEDOSTATEČNOST. Jsem málo hezká, nemám dobře uklizeno, spostu věcí nezvládám. Jak objevíme podstatu ženství, aniž by ženy měly pocit zahanbení? "Úchvatná" vypráví o srdce ženy, o jejím nitru a nejhlubších touhách. V běhu všedních dnů, kdy žena musí zvládnut tisíc úkolů, nakoupit, uvařit, postarat se o děti, jí málokdy zbyde čas na přemýšlení o vlastních niterných touhách a o srdci - jádru bytosti. Když ale přijdou chvíle vyčerpání, únavy a nespokojenosti, hledáme kořeny těchto stavů. Manželé Eldreage pracují ve společenství Ransomed Heard Ministris v Coloredu, kde pomáhají lidem objevit touhy srdce. Jako protestanté vycházejí převážně z Bible. A jdou na to "od Adama", tedy spíš od Evy. "Eva je vyvrcholením božího díla. Je tím nejosnivějším a nejsložitějším, z toho, co na zemi existuje. Eva byla stvořena, protože Adem bez ní není úplný. Žena je bytostí vztahovou." Může odrážet Boha, který touží po vztahu s námi a sám žije ve vztahu Nejsvětější Trojice. Kniha se zabývá jedním z trochu opomíjeným atributů Boha a tím je KRÁSA. Krása je boží podstatou a je též podstatou ženy. Žena touží být krásná.

        Kniha hovoří o Evině pádu a vysvětluje, co z toho pro muže a ženu vyplývá. Jedna z kapitol má název "Zraněná". Všímá si dětství, kdy si každý buduje základ své osobnosti. Upozorňuje na to, že pro zdravé sebevědomí holčiček je velmi důležitý vztah s otcem. Stasi se sama svěřuje se svou zkušeností. V další kapitole ale ukazuje cestu, která vede k uzdravení ran. Mnozí psychologové se snaží lidem pomoci, ale některé hluboké rány může uzdravit jedině Ježíš.

        Také se vám stalo, že i když jste vdané, zamilovaly jste se do jiného muže? Ztratily jste hlavu, styděly jste se a tápaly, co dělat? Stasi píše, že žena potřebuje být zamilovaná a je třeba se zamilovat do Ježíše. Žádný muž není schopen a ani to není jeho úkolem, úplně zaplnit prázdnotu, která je v ženském srdci. Ale ta prázdnota volá po naplnění. Je třeba prožívat tiché chvíle s Kristem, chodit s ním na rande. A z tohoto důvěrného vztahu pak může vyrůst touha a ochota sloužit druhým. Není to pak jen plnění povinností. A opět se autorka dostává ke kráse. "Když je žena milována,jakoby září zevnitř. Toto vyzařování vychází ze srdce." Nemáme se bát být zranitelné, nemáme se bát plakat. Jedině, když odhodíme svoje masky, může Bůh měnit naše srdce. V době, kdy vítězí věci nad vztahy a peníze určují mnohé, povzbuzuje Stasi: "Přátelství je třeba pěstovat. Své přítelkyně milujeme tehdy, když se o ně ucházíme - telefonujeme jim, dáváme jim dárky, zveme je na procházku nebo do kina. Nabízíme jim své srdce." Věnovat někomu svůj čas, naslouchat a dám mu kus sebe je ten největší dar.

Zobrazeno 3878×

Komentáře

Šarče

(y) Díky

Ivka-Iva-el

Moc pěkná recenze. Já jsem knihu zkusila číst, ale nějak jsem ji asi nepochopila nebo prostě pro mě v tu chvíli nebyla. Nevím, ale vůbec mi nešla číst. Třeba se k ní zase někdy vrátím.

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková